DE WITTE WILLY

CENTRALE VERWARMING

ARTIKEL BESPARING

Een onderzoek door Unizo enkele jaren geleden wees uit dat een waterontharder een van de beste energiebesparende middelen is in het huishouden. Zo is uitgewezen dat een Belgisch gezin van 4 personen op jaarbasis tot € 650,00 kan besparen door het gebruik van een waterontharder. Een modaal gezin gebruikt per jaar voor € 420,00 aan zeepproducten: € 186,00 voor reinigings- en onderhoudsproducten en € 234,00 aan producten voor lichaamsverzorging. Door het gebruik van een waterontharder kan het totaal verbruik van detergenten tot 50% verminderd worden, wat een besparing oplevert van € 210,00 door het ontbreken van kalk in onthard water daalt het gebruik van detergenten die men nodig heeft om schoon te maken immers aanzienlijk. Verdere heeft men ook geen wasverzachters, antikalk middelen en dergelijke meer nodig bij het reinigen en schoonmaken.

Tevens blijkt uit statistieken dat een gemiddeld gezin op jaarbasis € 419,00 spendeert aan warm water. Doordat er bij het gebruik van een ontharder geen kalkafzetting meer plaats vindt in de toestellen die met warm water werken, kan een gezien 15% besparen, wat een totaal geeft van € 63,00.

De verwarmingstoestellen en andere toestellen die water opwarmen zullen gedurende hun gehele levensduur, die reeds wordt verlengd door het gebruik van onthard water, hun efficiëntie behouden. Onderzoek wees uit dat hard water tot een efficiëntieverlies kan leiden van 48%. Naast de verwarmingstoestellen zal ook kunnen worden bespaard om de vervanging en onderhoud van kraanwerk. Op 1 jaar tijd kan de doorstroming reeds verminderen met 75%. Een gemiddeld gezin spendeert jaarlijks zo’n € 200,00 aan het onderhoud en het vervangen van kranen, leidingen en warwatertoestellen (boiler, vaatwas, wasmachine, koffiezet ….) Alwaar een besparing.

Als men neemt dat een gemiddeld gezien € 1.182,00 aan kledij en huishoudlinnen spendeert kan men hierbij rekenen op een besparing van 15% of € 177,00. Door het wassen met zacht water kan er geen kalkaanslag plaatsvinden in de vezels en dus geen vroegtijdige slijtage

Besluit: de totale besparing: Wanneer men alle bovenstaande besparingen optelt, kan een gezin op jaarbasis tot € 650,00 besparen door het gebruik van een waterontharder.

WATERONTHARDER

WERKING

Hard water bevat veel magnesium en calcium. Als deze twee elementen een verbinding aangaan vormt er zich calciumcarbonaat, kalk genoemd. Het hard water gaat door de harsfles waar de calciumionen worden omgezet in natriumionen. De calciumionen hechten zich vast aan de harsbolletjes. Dit kan natuurlijk maar zo lang tot de harsbolletjes verzadigd zijn. Op dat moment start de regeneratie waarbij pekel (zoutoplossing) de harsen gaat reinigen. De pekel en calcium stromen naar de riolering en de waterontharder is weer klaar voor een nieuwe cyclus.


WELKE WATERONTHARDER KIEZEN?

Afhankelijk van uw waterverbruik wordt er gekozen voor een waterontharder met een bepaalde capaciteit. Doch zijn er grote verschillen:


Alle waterontharders zullen effectief ontharden, maar soms is dit ten kosten van de besparing die het kan opleveren. De goedkopere waterontharders op de markt verbruiken veel water en zout, maar hoe komt dit?

Een waterontharder op basis van harsen  dient na de opzuiging van het pekelwater nog eens gespoeld te worden met zuiver water. Dat is duidelijk, anders zou het eerste verzachte water naar zout smaken.

Dus dit wil eigenlijk zeggen dat alle leemtes tussen de harsen , maar ook in de harsfles moeten gevuld en verzadigd worden met proper water en dit onder druk.

Als die openingen echter groot zijn dan verbruikt de waterverzachter veel spoelwater + zout. Harsen zijn bolletjes, dus als die harsen minder gelijk zijn ( heterogeen) en de harsfles niet volledig  is gevuld met harsen dan heb je grote openingen. Kies daarom voor een toestel met monosfere harsen waarbij elke harsbolletje even groot is.


Naast het verschil tussen harsen is er ook een verschil naar aansturing. Enerzijds zijn er toestellen die zullen worden aangestuurd op basis van volumeregeling. Indien je een waterontharder kiest met een te grote capaciteit voor jouw situatie zal het lang duren eer de harsen zullen worden gespoeld. Goedkoop toch? Om hygiënische redenen, die ook verwerkt  zijn de norm, is het aangewezen het toestel om de 4 dagen te laten regenereren. Kies dus een toestel uitgerust met een micro-computer en correcte capaciteit.